Denne side vil komme til at indeholde videoer, som kan bruges i Bogense Sejlklubs duelighedsundervisning. I første omgang her i Coronatiden, men hvis konceptet viser sig at kunne bruges, vil videoerne blive liggende. Videoerne bliver lagt op i det tempo, jeg kan nå at lave dem.

Video 1: Beholden kurs retvisende m.m.
Videoen viser, hvordan man korrigerer en kursberegning for strøm og afdrift(vind)
Videoen knytter sig til opgaverne B5-B12 og behandler siderne 28-32 i lærebogen
Se videoen her

Video 2: Misvisning
Videoen viser, hvad misvisning er, og hvordan man indregner misvisning i en kursberegning
Videoen knytter sig til opgaverne B17-B21 og behandler siderne 34-37 i lærebogen
Se videoen her

Video 3: Beregning af deviation
Videoen viser, hvad deviation er, og hvordan man indregner deviation i en kursberegning
Videoen knytter sig til opgaverne B22-B24 og B26-B28 og behandler siderne 37-38 i lærebogen
Se videoen her

Video 4: Bent-metoden
Videoen viser en alternativ måde at lave kursberegninger på. Hvis I kan bruge den, så gør det, – ellers ser I bare bort fra denne video og bruger den metode, I allerede har lært
Se videoen her

Video 5: Deviationskontrol og opg. B29
Videoen viser, hvordan man kan lave en deviationskontrol, når man er ude på havet. I eksemplet er brugt en stedlinje givet ved en fyrvinkel, men alle stedlinjer, man kan definere og lave en opmåling af i sit søkort, kan bruges. Desuden er vist opg. B29 som eksempel. I skal ikke løse opgaven, da de båker, der er omtalt, ikke kan ses på kortet. Se dem i stedet her.
Videoen knytter sig til opgaverne B32 og B33(a-e) og behandler siderne 39-40 i lærebogen
Se videoen her

Løsningsforslag til opg. B32 og B33

Video 6: Distance fart og Tid
Videoen viser, hvordan man kan arbejde med begreberne distance, fart og tid. Hvor langt kommer man med en given fart inden for et givet tidsrum? Hvilken fart har man sejlet med, hvis man på 2t og 33min sejler 15Nm? Hvordan man laver disse beregninger, kan ses her. Videoen knytter sig til opgaverne C1-C8(a) og behandler siderne 41-42 i lærebogen.
Se videoen her

Video 7: Stedbestemmelse
Videoen viser, hvordan man kan bruge stedlinjer i virkeligheden og på søkort til at bestemme sin position. Videoen knytter sig til opgaverne C9-C13, C15-C19 og behandler siderne 43-50 øverst i lærebogen. Hvis I vil afprøve jer selv, kan I lave opgave C20 og opgave C21 (bogens sværeste).
Se videoen her

Video 8: Lanterner motorbåd og sejlbåd
Videoen viser, hvordan skibslanterne lyser på en motorbåd/sejlbåd og hvordan man skal tolke lanternerne, når man møder en anden båd om natten. Videoen knytter sig til opgaverne E7-E15 og behandler siderne 69-71 i lærebogen.
Se videoen her

Video 9: Risiko for kollision
Videoen handler om den vigtigste forpligtelse man som skibsfører har, nemlig pligten til at holde udkig 360 grader rundt hele tiden for at observere andre skibe, som kunne udgøre en risiko for kollision samt hvad, man gør for at undgå kollision. Videoen behandler siderne 71 nederst-72 øverst i lærebogen.
Se videoen her

Video 10: Pejling over fast punkt
Videoen viser, hvordan man i praksis kan udføre pejling over fast punkt. Videoen indeholder en video, som kan være svær at se tydeligt. Derfor er her et link direkte til videoen
Se videoen her

Video 11: Vigeregler 1
Videoen handler om, hvilke vigeregler, man som skipper på en motorbåd eller en sejlbåd for motor skal respektere og hvordan, man i praksis udfører sin vigemanøvre. Videoen knytter sig til opgaverne E16-E28 og behandler siderne 71-73 i lærebogen. Vent dog med at løse opgaverne E20-E25 indtil I har set video 13.
Se videoen her

Video 12: Vigeregler 2
Videoen handler om, hvilke vigeregler, man som skipper på en sejlbåd skal respektere og hvordan, man i praksis udfører sin vigemanøvre. Videoen knytter sig til opgaverne E16-E28 og behandler siderne 71-73 i lærebogen. Vent dog med at løse opgaverne E20-E25 indtil I har set video 13.
Jeg er blevet gjort opmærksom på, at der i denne video har indsneget sig en fejl omkring styrbord- og bagbord halse. Den korrekte version er, at hvis man har vinden ind fra styrbord, sejler man på styrbord halse og har dermed retten til vejen. Hvis man vinden ind fra bagbord, sejler man på bagbord halse og har dermed vigepligten. Sorry
Se videoen her

Video 13: Løsning af opgaverne E20, E21 og E25
Se videoen her

Video 14: Gennemgang af deviationstabel og Sejladsplanlægningsskema.
Se videoen her

Download sejladsplanlægningsskema her

Download deviationstabel her

Video 15: Denne video gennemgår sejladsplanlægningen i opgave D29 med de emner, der kan være med i prøven i sejladsplanlægning. Se også tilhørende sejladsplanlægningsskema og den skriftlige del af opgaven
Se videoen her

Sejladsplanlægningsskema opg. D29 her, skriftlig del af opg. D29 her

Sejladsplanlægningsskema opg. D30 her, skriftlig del af opg. D30 her

Video 16: Gennemgang af opgaverne C15 0g C16 i Opgavebogen.
Se video her

Video 17: Gennemgang af opgaverne C17, C18 0g C19 i Opgavebogen.
Se video her

Eksempel på sejladsplanlægningsopgave fra tidligere eksamen her
Se Sejladsplanlægningsskema til opgaven her
Se ruten på kort her
Eksempel på spørgsmål til mundtlig overhøring her

Video 18: Gennemgang af brandbekæmpelse om bord. Husk i den forbindelse, at hvis du selv arbejder med 12-volt-anlægget om bord, f. eks. monterer instrumenter eller lamper, altid at indsætte en sikring, der nogenlunde svarer til strømforbruget i det apparat eller den lampe, du installerer. Brand i ledningsnettet sker tit ved, at der opstår kortslutning, og at der så ikke er indsat en sikring af passende størrelse.
Videoen behandler siderne 127 til 132 i lærebogen (dog skal nævnes, at nogle af de slukningsmidler, der er nævnt, ikke bruges mere) og knytter sig til opgaverne K1 til K8. Betragt opgaverne som supplerende oplysninger til videoen. Det er altså tilladt at læse svarene i facitlisten.
Se videoen her

Se video om brandtæppe her
Se video om Firestryker her
Se video om Fire Stopper her

Video 19: Nok den længste video, jeg kommer til at lave. Videoen omhandler forståelse og brug af nødsignaler samt forskellige former for sikkerhedsudstyr, der skal forefindes ombord. Desuden en gennemgang af sikkerhedsudstyr og forholdsregler, man bør iagttage inden sejlads. Videoen behandler, hvad nødsignaler angår, side 76 i lærebogen og knytter sig til opgaverne E45 til E48, – hvad søsikkerhed angår, side 117 til 120 i lærebogen, som knytter sig til opgaverne J1 til J8. Ved løsning af disse opgaver må man gerne tjekke med facitlisten, da de også er af oplysende karakter.
Se video her

Video 20: Videoen omhandle de sidste tre små emner, vi mangler inden for vores pensum. Sejlads i tåge, behandling af kuldepåvirkninger og affaldsbehandling. Læs om tågesejlads på s. 75 i lærebogen og løs opgaverne E40 til E44 + F11 til F13, igen gerne med facitlisten som supplement. Læs om kulde og kuldeskader samt behandling heraf på s. 123 til s. 125 og løs opgaverne J9 til J13, igen gerne med støtte fra facitlisten. Læs om olieholdigt spildevand, kloakspildevand og affald m.m. på s. 96 til 98 og løs opgaverne H1 til H6, gerne med støtte fra facitlisten.
Se videoen her

Video 21: Bent-metodens grundprincip. Videoen viser, hvordan man kan bruge Bent-metoden til at beregne en styret kurs devierende ud fra beholden kurs retvisende eller omvendt hvordan man ud fra en styret kurs devierende kan regne tilbage til beholden kurs retvisende.
Se videoen her

Video 22: En anvisning på, hvordan man lave deviationskontrol med Bentmetoden.
Se videoen her

Video 23: Brug Bent-metoden til at lave din båds egen deviationstabel
Se videoen her